Het Kosmosjaaroverzicht 2020

Het voorbije jaar is op zijn minst bijzonder te noemen. Onze maatschappij en ieder van ons stond voor enorme uitdagingen. Als we terugkijken naar het effect op onze school, onze kinderen en ons team, durven we zeggen dat Kosmos deze tijd (voorlopig) goed doorstaan heeft. De glimlach van onze kinderen deed onze zorgen vaak vergeten én herinnert ons aan de veerkracht van kinderen. We kijken graag samen met u terug naar het jaar 2020 in basisschool Kosmos en wensen iedereen een gezond 2021 toe!

In de volgende video gaan we flitsend door 2020, om te tonen hoeveel moois er wél was. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft.

In vogelvlucht vertellen we graag welke ontdekkers, dromers en projecten het voorbije kalenderjaar aan bod kwamen.

Lente 2020

Team Kosmos startte het jaar 2020 vol goede moed. De onderwijsinspectie gaf ons namelijk knappe feedback en sterkte ons in het aanbieden van de betekenisvolle opdrachten en contexten (lees meer in dit bericht). De volgende lancering werd voorbereid en onze leerlingen kregen nieuwe ontdekkers en opdrachten voorgeschoteld:

Lancering:

 • Kleuters – Ludwig van Beethoven + Wat kan je met een doosje
 • Eerste graad: Galileo Galilei / Het is me wat(t)!
 • Tweede graad: Anders Celcius / Hoe kan ik temperatuur isoleren?
 • Derde graad: Isaac Newton / Hoe maak je een kettingreactie?
VRT-journaal – Actie voor Australië

Samen met enkele musketiers uit Zonhoven, bedachten we de actie Zonhovenbelooft. In Australie zijn er heel wat bosbranden en onze zustergemeente Gaydah roept op om vandaag ons gedrag aan te passen. Zo hopen ze om de klimaatsverandering voor een stuk te voorkomen. Onze leerlingen kregen les over de problematiek en maakten allen een duurzame belofte. Deze actie haalde het VRTnieuws. Herbekijk het nieuwsitem hier. 

Periode 2

Na een geslaagde landing, waar onze leerlingen op het podium hun ontdekkers of dromers creatief voorgesteld hebben én heel wat van hun projectresultaten toegelicht hebben, stond de volgende lancering al in de stijgers:

 • Kleuters: Pipi Langkous – Iedereen is anders en toch hetzelfde. Hoe kan dat?
 • 1ste graad: Walt Disney – Een stroomkring, wat is dat seg?! Laat het ons zien op een creatieve manier.
 • 2de graad: Jules Verne – Kan jij stiekem achter een hoekje kijken? Ontwerp een toestel dat dit kan!
 • 3de graad: Christoffel Columbus – Bouw een stevige toren uit papier. Welke bouwtechnieken helpen jullie op weg?

Lockdown en opschorting van de lessen

2020 was ook het jaar van Corona. Plots moesten onze deuren verplicht sluiten en kregen we de opdracht om over te schakelen op afstandsonderwijs en preteaching. Team Kosmos stak onmiddellijk de koppen bij elkaar om vanuit een gedragen visie en aanpak deze ongeziene crisis aan te pakken. Hierdoor werkte alle leerkrachten nagenoeg met dezelfde weekplanners en (print)bundels. Onze afhaalkast werd goed gebruikt en de online lessen kregen vorm. Via onderstaande video maakten we onze ouders en leerlingen duidelijk hoe Kosmos de preteaching organiseert.

Heropstart van de lessen

In mei kregen we het verlossende bericht dat we de lessen voor sommige leerjaren terug konden opstarten. Team Kosmos nam het schoolgebouw onder handen om te voldoen aan alle strenge veiligheidsmaatregelen. Toch vonden we het enorm belangrijk om de school nog steeds al een veilige leuke plek vorm te geven.  Voorzichtigheid en met aandacht voor het welbevinden van ieder kind, gooiden we de schoolpoort terug open.

Om deze heropstart kwaliteitsvol én veilig te laten verlopen, hebben we keuzes moeten maken. In de ouderbevraging aan het einde van het schooljaar, gaven jullie ons fijne feedback. Deze blijk van waardering deed deugd. Lees meer.

Zomervakantie

De zomervakantie deed ons allen deugd en ze gaf ons tijd om te herbronnen. We schreven heel wat nieuwe ontdekkers, durvers en dromers in. In september konden we, volgens de geldende maatregelen, redelijk normaal opstarten.

Periode 1

Tijdens een spectaculaire startactiviteit op de speelplaats, hebben onze ontdekkers voldoende opdrachten goed uitgevoerd om het enorme springkasteel op te blazen. We vierden dit met de Jerusalemadans op het einde van de week.  Tijdens deze eerste week vierden we zo het heropenen van de scholen samen met onze leerlingen.

 • Lancering
  • Kleuters: Vivaldi / Past geluk in een doosje?
  • Eerste graad: Stan Lee / Superhelden / Gezonde lekkernijen
  • Tweede graad: Panamarenko / Atmosfeer maken
  • Derde graad: Mohammed Ali / First Lego League
  • Landing

Bericht 4,5 miljoen voor scholenbouw

Net voor de herfstvakantie kregen we het mooie nieuws dat het GO! 4,5 miljoen euro vrij maakt om de GO! campus in Zonhoven verder te ontwikkelen. Dat betekent dat we kunnen beginnen dromen van een vernieuwde campus in de nabije toekomst. Lees het krantenartikel hier.

Periode 2

De tweede periode van het schooljaar werd door de stijging van de coronacijfers ingekort. De herfstvakantie duurde een weekje langer waardoor onze instappers iets later dan normaal hun eerste stapjes in Kosmos zetten. Door de aanpassen naar alarmcode oranje, mochten sommige leraren slechts op 2 scholen staan. Lessen levensbeschouwing en turnen moesten een beetje anders. Sommige lessen moeten volledig virtueel. Het is geen ideale situatie, maar team Kosmos maakte er samen met onze kleine ontdekkers het beste van.

 • Kleuters Kadinski / ‘Past geluk in een doosje?’
 • Eerste graad: Wie was Dirk Frimout + “Er kwam een steen uit de lucht gevallen, hoe kan dat?!”
 • Tweede graad: Astrid Lindgren + Missie minder en een knikkerbaan van herbruikbaar materiaal.
 • Derde graad: Thomas Edison + een heuse Wetenschapsbeurs

 

Tot slot wenst team Kosmos in 2021 vooral verder te kunnen dromen en ontdekken met uw kind(eren). We danken jullie voor het vertrouwen en wensen jullie een jaar met een goede gezondheid!