Kosmos bedenkt droommachine

Leerlingen van het 4de leerjaar van GO! Next basisschool Kosmos in Zonhoven gaan aan de slag als ontwerpers van hun droommachines!

MyMachine Vlaanderen is een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, talentontwikkeling, maakonderwijs en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger-en secundair onderwijs).In het kader van MyMachine realiseren drie onderwijsniveaus “droommachines” gedurende één school/academiejaar.

1. IDEE: Kinderen lager onderwijs bedenken een droommachine.
  2. ONTWERP: Studenten hoger onderwijs ontwikkelen hiervoor een concept.
  3. WERKEND PROTOTYPE: Leerlingen technisch secundair onderwijs bouwen een werkend prototype van deze droommachine.

Meer dan 400 leerlingen en studenten uit 20 scholen gaan straks samen aan de slag om briljante droommachines én een droomgame te realiseren.

Howest, de hogeschool West-Vlaanderen (Kortrijk) en Hogeschool PXL Limburg (Hasselt) doen mee als hoger onderwijsinstellingen met studenten van diverse bacheloropleidingen: Industrieel productontwerpen, Ergotherapie, Digital Arts&Entertainment, Elektromechanica en Lerarenopleiding.

Leerlingen bedenken briljante droommachines

De leerlingen bedenken, tekenen én ontwerpen straks hun eigen droommachine. Ze worden begeleid door 3de jaars studenten van de Hogeschool PXL van de bacheloropleidingen Electromechanica en Lerarenopleiding.

De studenten halen het creatiefste in de kinderen naar boven, waarna de studenten alle  kinderideeën meenemen naar de hogeschool. De studenten vertalen een TOP 3 ideeën in concepten en trekken opnieuw naar de lagere school om het favoriete idee van de kinderen samen met hen te herontwerpen. Op die manier krijgen ze een goed inzicht in de wensen van hun kleine en veeleisende klanten. Met deze ontwerptekeningen en – maquettes als inspiratiebron en rekening houdende met de mogelijkheden en beperkingen van het secundair onderwijs werken ze een finaal concept uit. De leerlingen uit het lager onderwijs worden zo veel mogelijk betrokken in het ontwerpproces.

Samenwerking met de secundaire school GO! Next Level X in Hasselt

Tijdens het ontwerpproces gaan de PXL-studenten ook samenwerken met leerlingen van het secundair onderwijs van GO! Next Level X om de finale droommachine, het werkend prototype, te bouwen. Op het einde van het schooljaar wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld in Technopolis in Mechelen.

Beleef het hele maakproces online
Vanaf november kunnen niet alleen kinderen, leerlingen en studenten, maar ook ouders en andere geïnteresseerden het hele proces actief volgen via: www.mymachine.be

MyMachine Global
Na de lancering van MyMachine in 2008 in Kortrijk loopt MyMachine nu zelfs niet alleen in België, maar via licenties is MyMachine in 11 landen op 3 continenten actief (België (MyMachine Vlaanderen & Brussel en MyMachine Liège), Slovenië, Portugal, Frankrijk, Slovakije, Spanje, Kroatië, Noorwegen, Zuid-Afrika, Mexico en USA). www.mymachineglobal.org

myBOO, een eerste afgewerkt MyMachine product!

Van bij de start van MyMachine -en nog steeds- blijven we benadrukken dat de essentie van MyMachine gaat over het proces: de mogelijkheid voor jonge leerlingen en studenten om te ontdekken hoe je een idee vastpakt en tot leven brengt.

Tegelijkertijd hebben we van bij de start van vzw MyMachine niet blind willen zijn voor het feit dat de uitwerking van sommige ideeën potentieel heeft om een volwaardig product te worden. Ondernemerschap promoten en dan zélf als vzw niet ondernemend zijn op dat vlak, zou nogal contradictorisch zijn.

Daarom zijn we  bijzonder trots om bekend te maken dat we enkele jaren geleden een samenwerking hebben opgestart met Atelier Pierre, de designstudio van het familiebedrijf Vanhalst uit Wevelgem, om een allereerste afgewerkt product te realiseren. Vandaag kunnen we myBOO aan jullie voorstellen: een lichtgevende spokenjager!  Lees meer over myBOO

Knappe samenwerking tussen

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking tussen: